Grote Tekendag Centrum Heemskerk 19 september 2020 Groot succes!

Datum: 19 september 2020
Locatie: Centrum Heemskerk

Wat was het prachtig weer! Dit hadden we niet durven hopen. Gelukkig konden we met wat aanpassingen een Covid-19 “proof” evenement organiseren!

De Grote Tekendag werd geopend door de wethouders Aad Schoorl en Gaatze de Vries, zij legden de verbinding tussen het belang van Cultuur en de omgevingsvisie van Heemskerk. Creativiteit moet gestimuleerd worden, Cultuur is geen luxe maar noodzaak om inventief te kunnen blijven. Denk hierbij aan het nieuwe wonen, duurzaamheid, leefbaarheid en gezondheid voor de inwoners van Heemskerk.
Daar hoort samen tekenen bij!

En dat is er massaal gedaan, dit jaar wel 150 bezoekers mogen verwelkomen, ouders met kinderen, tekenliefhebbers van alle leeftijden, mensen die nog nooit getekend hebben, mensen met migratie achtergrond, jong en oud! Kortom een doorsnede van de bewoners van Heemskerk en de IJmond!

De workshop van Grafitti collectief ‘Spatzuiver’ ondervond veel belangstelling van jong en oud, op een super gave manier zijn er “Planeten” gespoten!

In de Dorpskerk, waar we gelukkig weer onze 3 gratis workshops konden geven, zijn de workshops veelvuldig bezocht. Onder leiding van Annelies Vessies is er met houtskool getekend; een meisje tekende bijvoorbeeld het mooie orgel uit de kerk. De beheerder van de kerk was diep onder de indruk!.
Op gepaste afstand konden deelnemers een prachtige zwart-wit tekening maken onder leiding van Esther Kroon. Je kunt hiermee je concentratie verhogen, een mooie bijkomstigheid.
Op heb “balkon” van de kerk heeft Ambro Louwe heel veel mensen gestimuleerd iets te krabbelen op een heel groot vel! Daar is gehoor aan gegeven. Wel 3 grote vellen zijn vol getekend! Ze lagen zelfs op de tafel om er goed bij te kunnen!

Marjon Janmaat en Karin Weckseler, deelden heel veel prachtige puzzeltocht boekjes uit, gemaakt door Lars de Ruyter van “Angulars”. De kinderen hebben met een paar kleine hints alle kunstwerken opgezocht die het centrum rijk is en hebben deze nagetekend! Na deze leuke inspannende bezigheid konden ze een ijsje halen bij IJssalon Verdonk, daarvoor dank!

In drie horecagelegenheden hebben 22 deelnemers getekend en gewerkt met Oost Indische inkt na een heerlijke lunch! Het Dorrup Grill en Wijn, Grand café Van Ruyesdael en Goed voor elkaar hebben dit mogelijk gemaakt! Dit alles onder begeleiding van Yvonne Zomerdijk, Lars de Ruyter en Nanneke Bastiaan. De deelnemers waren enthousiast en de lunch was super!

Ook een aantal kunstenaars heeft belangeloos meegewerkt aan de deze dag, dit door het Centrum op te luisteren door in het Centrum te gaan tekenen. De gemaakte werken kunnen worden gezien vanaf 9 november in het gemeentehuis van Heemskerk. Daar is werk te zien van Joke van Bree, Dewy Venerius, Jolanda Koelemij, Hans Goedhart en een grote gezamenlijke tekening die de inwoners zelf hebben gemaakt.

Ook fotokring Heemskerk heeft zijn steentje bij gedragen door een mooie reportage te maken. Ik ga ervan uit dat ook een aantal van deze foto’s in gemeentehuis komen te hangen! Een mooi samenwerking tussen 2 groepen uit Heemskerk!

Naast dit alles heeft het Cultuurhuis voor een extra toevoeging gezorgd! De kunstwerken die op de Otterkolken, de Ark, de Kariboe en de Anne Frank door de kinderen gemaakt zijn in het kader van het meedenken over de omgevingsvisie van Heemskerk zijn in de etalages van bijna alle winkels die ons Centrum rijk is nogmaals tentoongesteld. Daarnaast was de film van de making off te zien bij Goed voor elkaar!
Een geweldige samenwerking tussen het Cultuurhuis en Heel Heemskerk Tekent!

Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag! Op naar volgend jaar!