Tafel tekenen in Verzorgingshuizen, “jong ontmoet oud!”

Datum: 4 oktober 2018
Tijd: 12:00 am - 12:00 am
Locatie: Westerheem
Heel Heemskerk Tekent

De tekenmiddagen in de verzorgingshuizen zijn een groot succes geweest. Er was veel interactie tussen de leerlingen van de Bareel en de ouderen. Lees hieronder wat zoal gezien werd door de verzorgers en kunstenaars:

De bewoners hebben het er nog over!! Graag schrijf ik een aantal reacties op van onze bewoners aldus Marjan van Dijk-Brouwer

– Een meisje tekent verschillende sterren. Op een bepaald moment vraagt de bewoner weet je wat voor ster je hebt getekend? Het meisje weet het niet. De bewoner vertelt dat het lijkt op een jodenster en vertelt haar over de 2de wereldoorlog.

– Een ander meisje tekent een huis en de bewoners die bij haar aan tafel zitten beginnen spontaan te zingen: “In Holland staat een huis”

– Je ziet blijdschap in de gezichtsuitdrukkingen, bewoners ontspannen, lachen en praten veel meer.

Verder is mij opgevallen dat het tekenen de communicatie heel makkelijk maakt, het is een middel om een gesprek opgang te helpen en daar hebben de bewoners behoeften aan.

Ook voelen ouderen zich nuttig, ze kunnen de kinderen iets leren en de kinderen geven de bewoners spontaniteit en vrolijkheid terug.

Wij hopen dat jullie gauw weer een keer bij ons in Huis ter Wijck komen tekenen.

    

Ook in Huize Agnes was het Tafeltekenen een groot succes!

Lees de reactie van Hetty Spaanderman, één van de kunstenaars:

Gisteren hebben we in huize Agnes een hele leuke  en bijzondere middag beleefd. De kinderen waren opnieuw geïnteresseerd en aardig tegen de ouderen en hebben zich enorm vermaakt. De ouderen zag ik genieten en tekenden, voor zover ze dat konden, met stiften en krijt. Ze hadden járen niet meer getekend, hoorde ik zeggen!

De leraar vroeg me  ‘ dit willen we wel vaker doen’,  kunnen we dat niet regelen? Ik heb hem gevraagd met Annelies contact op te nemen.
Het is een heel erg goed project. Het doorbreekt bij de ouderen de dagelijkse sleur en het brengt jong en oud daadwerkelijk samen.
Groetjes,

Hetty